BLOGILINKO Lingottuja näkemyksiä

OI SUOMI KATSO - ettet jää yksin

Suomen puolustuspolitiikasta on vaikea saada ymmärrettävää kuvaa seuraamalla mediaa. Koetamme seuraavassa esittää näkemyksemme Suomen vaihtoehdoista mahdollisimman selkeästi, koruttomasti ja avoimesti.

Suomi on Euroopan Unionin jäsenenä ehdottomasti ja peruuttamattomasti osa rauhanomaista länttä. Näin ollen on äärimmäisen epätodennäköistä, että turvallisuuttamme voisi uhata mikään muu maa kuin Venäjä. Suomella on nyt neljä vaihtoehtoä:

1. Tasavallan presidentti mainitsi uuden vuoden puheessaan, että puolustuksemme "uskottavuus" on oleellinen asia. Olisikin tärkeää, että kansalaiset voisivat uskoa puolustukseemme. Yhtä tärkeää olisi, että muut uskoisivat puolustuksen olevan niin vahvan, että Suomeen ei kannata hyökätä. Vielä parempi olisi, että kyky puolustautua ilman muiden apua olisi riittävä. Mielestämme on epärealistista ajatella, että pieni Suomi voisi nostaa materiaalista voimaansa niin paljon, että puolustus kaikissa tilanteissa olisi riittävän vahva. Lisäksi väestömme on pieni ja sodan ajan joukkoja on vähennetty puoleen 15 viime vuoden aikana.

2. Liittoudutaan Ruotsin kanssa. Ruotsilla on runsaasti hyvää kalustoa, maillamme on pitkä yhteinen historia, olemme lähellä toisiamme maantieteellisesti ja yhteiskunnalliselta rakenteeltamme. Sotilaallinen liittoutuminen ei kuitenkaan liene käytännössä mahdollista siksi, että siihen ei ole halua, etenkään Ruotsissa. Yhteistyö jää rauhanaikaisen materiaalihankinnan ja sotaharjoitusten tasolle. 

3. Liitytään NATO:n täysjäseniksi. Pelkkä rauhankumppanuus ei riitä, se on nähty Ukrainassa. Mutta valtaosa kansasta ei halua NATO:on, varsinkaan kun poliitikotkin empivät: "nyt ei ole sopiva hetki". Selkokielelle käännettynä: emme nyt uskalla edes yrittää koska venäläiset suuttuvat. Tämän he ovatkin ilmoittaneet jo etukäteen. (Emme tosin uskaltaneet 90-luvullakaan kun hetki oli erityisen sopiva.) Optimistisesti arvioituna kansainvälisen jännityksen lievenemiseen ja venäläisten mielenmuutokseen NATO:sta uhkana kuluisi vähintään 3 vuotta. Sitten Suomessa mietittäisiin, valmisteltaisiin ja todennäköisesti järjestettäisiin kansanäänestys, mihin kuluisi yhteensä 2 vuotta. NATO punnitsisi Suomen sopivuutta jäseneksi ja antaisi vastauksensa vuodessa. Ei ole ollenkaan varma, että NATO:n vastaus olisi myönteinen koska Suomen puolustushalu, esimerkiksi budjetin puolustusmenoilla mitattuna, on selvästi aleneva. On siis turha kuvitella Suomen olevan NATO:n jäsen seuraavan 6 vuoden kuluessa jos jäämme odottamaan otollista hetkeä. Pitkä aika odottaa. Voi käydä niinkin, ettei "sopivaa hetkeä" tule ollenkaan.

4. Suomi turvaa Euroopan Unioniin. Ilmeisesti ajatus Euroopan yhteisestä puolustuksesta on kuopattu koska suurin osa EU:n valtioista kuuluu jo NATO:on, eikä toista päällekkäistä organisaatiota pidetä tarkoituksenmukaisena. Nykyiset, muutaman tuhannen sotilaan nopean toiminnan joukot (15 vrk:n valmius) eivät pitkän päälle riitä, sikäli kun niitä saadaan matkaan ollenkaan. Presidentti Niinistö mainitsi puheessaan, että EU tuo turvaa Suomelle pelkällä olemassaolollaan koska on vaikea kuvitella, että muu Eurooppa tyytyisi katsomaan sivusta jos Suomi joutuisi hyökkäyksen kohteeksi. Mielestämme ei ole ollnkaan vaikea kuvitella, että syrjäisen Suomen puolustaminen ei muiden mielestä kannata jos oma tuvallisuus vaarantuu. Pohjoinen Eurooppa kyllä pillastuisi, mutta varsinkaan Välimeren rantamaita ei voisi vähempää kiinnostaa. Mikäli EU sittenkiin haluaisi puolustaa Suomea, päätöksen tekeminen hajanaisessa unionissa voisi viedä liikaa aikaa. Mutta hetkinen, meillähän on jo EU:n antamat turvatakuut! Tosin Suomen toivomuksesta oma turvalausekkeemme vesitettiin: "on otettava huomioon Suomen erityisasema". Uskomme kuitenkin, että turvatakuut olisivat yksinkertaisin ja käyttökelpoisin käytännön ratkaisu nykytilanteessa, etenkin jos takuut voitaisiin päivittää ja kirkastaa. EU:lla olisi silloin valmis, Suomen puolustamista tukeva kanta, mikä jo itsessään lisäisi turvallisuutta.

Hyvät päättäjät ja asiantuntijat; osoittakaa, että olemme väärässä ja Suomen nykyinen turvallisuustaso riittää! Jos taas olemme oikeassa, parantakaa puolustuskykyä, hankkikaa uudet turvatakuut Euroopan Unionilta tai ottakaa riski ja liittäkää Suomi NATO:n täysjäseneksi, jotta rauha säilyisi emmekä missään olosuhteissa joutuisi hyökkäyksen kohteeksi.

Kai Linko ja Olli Koskinen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat