BLOGILINKO Lingottuja näkemyksiä

BITCOININ OLEMUS

Olen vuoden ajan lukenut lähes päivittäiin Bitcoinista kirjoitettuja artikkeleita seka muutaman kirjan. Näihin perustuen olen kirjoittanut oman näkemykseni Bitcoinin luonteesta, nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.

Valuutat voidaan jakaa raaka-ainepohjaisiin (esim kulta- tai kuparikolikko) ja fiat-typpisiin, joilla ei ole omaa arvoa. Valuuttaa, jota ei voi vaihtaa esim. kultaan (kuten aikoinaan esim dollari ja markka), on "fiat currency". Sen arvo perustuu ainoastaan luottamukseen, jonka lukkona pidetään liikkeelle laskeneen valtion verotusoikeutta. Luovuttaessa käteisestä rahasta yhä enemmän, valuutoista tulee yhä abstraktimpia; numerosarjoja tietokoneella - kuten Bitcoin.

Bitcoin ei tuota voittoa tai osinkoa eikä sille makseta korkoa. Sitä on luonnehdittu, mielestäni osuvasti, määritelmällä "digitaalinen kulta". Ostamalla Bitcoinin et saa osaketta yhtiössä nimeltä Bitcoin, vaan osuuden digitaalivaluutasta, jonka voit vaihtaa halutessasi takaisin esim euroiksi (tai toiseksi kryptovaluutaksi). Voit myös käyttää Bitcoinejasi maksuvälineenä vaikka se ei vielä ole kovinkaan yleistä. B on hyväksytty virallisesti valuutaksi käsittääkseni vain Japanissa. Aatteellisena taustana on libertarismi, täysin vapaat markkinat.

Bitcoinia on arvosteltu sillä perusteella, että sekin on fiat, vailla omaa arvoa. Totta on, että B on abstraktio - kuten dollari tai eurokin. B ei ole paperirahaa huonompi tässä suhteessa mutta sillä on ominaisuuksia, joita perinteisillä valuutoilla ei ole. Sen arvo perustuu juuri näihin ominaisuuksiin:

- Käteistä ja luottorahaa voidaa keskuspankin toimesta periaatteessa taikoa tyhjästä miten paljon hyvänsä. Tällöin olemassa olevan rahan arvo laimenee, devalvoituu. Esim dollari on menettänyt ostovoimastaan noi 90% 70 vuodessa eikä loppua näy. Mutta Bitcoineja voidaan lisätä vain tietty, rajoitettu määrä. (Tätä kutsutaan louhinnaksi, joka on raskas ja kallis tietokoneprosessi.) Bitcoin ei siis ole altis inflaatiolle.

- Bitcoinit ovat salattuja ja henkilökohtaisia = kryptovaluutta. Bitcoin-kauppa ohittaa pankit ja valtiot, jotka eivät voi manipuloida sen hintaa tai määrää.

- Transaktiot ovat melko halpoja ja vain ostajan ja myyjän välisiä. Tapahtumat tallentuvat lohkoketjuun, joka on hajautettu järjestelmä.

- Bitcoin on kansainvälinen ja yhteismitallinen. Sitä ei ole sidottu mihinkään valuuttaan tai raaka-aineeseen. Sitä voidaan helposti siirtää kaikkialle yli valtioiden rajojen. Mitään konkreettisia maksuvälineitä ei tarvita, puhelinta tai tietokonetta lukuun ottamatta, eikä välikäsiä.

- Bitcoin on kestävä ja jaettavissa; tärkeitä valuuttojen ominaisuuksia jo Aristotelen ajoista saakka.

Valtiot ja pankit ovat yleensä suhtautuneet nihkeästi Bitcoiniin, mikä onkin luonnollista näiden lähtökohdista katsottuna. On mahdollista, että maksuliikenteestä merkittävä osa tulevaisuudessa kulkee pankkienja valtioiden ulottumattomissa. Se merkitsisi tappioita kummallekin. 

Bitcoin perustuu teknisesti kohkoketjutekniikkaan, joka mahdollistaa turvallisen salauksen. Markkinoilla on tällä hetkellä ainakin tuhat kryptovaluuttaa, joita voi ostaa ja myydä netissä. Nimestään huolimatta nähdäkseni vain Bitcoin on selkeästi valuuttaan verrattavissa. Useimmat muut ovat lohkoketjusovellusten start up-yrityksia (monien on väitetty olevan suoranaista huijausta). Yhdessä ne saattavat muuttaa käsityksemme rahasta, maksuliikenteestä ja muista palveluista radikaalisti ja muuttaa toimintatapojamme perin pohjin.

Uhkat ja heikkoudet:

- Valtioiden ja pankkien valta-aseman haastamisesta seuraa luonnollisesti vakava uhka Bitcoinille ja muillekin kryptovaluutoille. Bitcoin-markkinat ovat vielä erittäin pienet verrattuna valuuttamarkkinoihin eikä B ainakaan tällä hetkellä niitä uhkaa, mutta siihen on jo nyt kohdistunut kovia paineita ja sen kurssi on eri syistä saanut kovia kolauksia. Bitcoinista varoitetaan sijoittajia tiedotusvälineissä vähintään viikoittain ja sitä on väitetty jopa petokseksi. Syntymästään 2008 lähtien Bitcoin on julistettu kuolleeksi lukemattomia kertoja. Siitä huolimatta sen arvo on noussut alun hiljaiselon jälkeen rakettimaiesti. B voidaan tietysti vieläkin julistaa kielletyksi jossakin valtiossa mutta tuskin kaikissa yhtä aikaa. Kansainvälisenä valuuttana se saattaa tiukan paikan tullen luiskahtaa lain ja valtioiden ulottumattomiin.

- Lohkoketjutekniikka ei rajoitu pelkästään Bitcoiniin. Sitä käyttävät kaikki muutkin kryptovaluutat (ja pian myös pankit). Toistaiseksi kryptovaluutoista vain Ethereum on osoittautunut sille merkittäväksi haastajaksi. Bitcoinista on irtautunut muutamia sovellutuksia (BitcoinCash, BitcoinGold), joista on tullut emo-Bitcoinin kilpailijoita.

- Kilpailija voi tulla myös ulkopuolelta.Huhutaan, että Venäjä tai IMF (Kansainvälinen Valuuttarahasto) olisivat lähitulevaisuudessa laskemassa liikkeelle omat kryptovaluuttansa. Tällöin kyseessä ei olisi vapaa valuutta, päin vastoin, digitaalinen valuutta valtion ja pankkijärjestelmän valvonnassa - lohkoketjutekniikka sinänsä ei merkitse salattua ja henkilökohtaista. Päin vastoin, sitä voidaan myös käyttää tiukan kontrollin välineenä. Esimerkiksi "CryptoRuble" voisi mahdollisesti olla ainoa Venäjällä hyväksytty valuutta. Valtiolla olisi mahdollisuus kontrolloida valuuttavirtoja maasa ja maasta ulos, varsinkin jos samalla lopetettaisiin käteisen rahan käyttömahdollisuus.

- Tällä hetkellä suurin este käyttää Bitcoineja maksuvälineenä on sen raju kurssiheilahtelu (verrattuna esim dollariin). B on saattanut menettää arvostaan jopa 30% parissa päivässä mutta on toistaiseksi aina noussut arvossaan nopeasti ja yli entisen huippuhinnan. Heilahtelu vähenee todennäköisesti kun Bitcoinin asema vahvistuu ja käyttäjämäärä lisääntyy.

Bitcoinin tulevaisuuden ennustaminen on lähes mahdotonta. Puolustajia ja etenkin vastustajia riittää. On myös mahdollista, että syntyy kaksi päällekkäistä lohkoketjuun perustuvaa järjestelmää, yksi virallinen valtion kontrolloima ja toinen kansainvälien, vapaa ja salattu. Monet seikat puoltavat näkemystä, että Bitcoinin ja muiden kryptojen hinnat tulevat entisestään nousemaan:

- tiedon leviäminen valtamediaan

- kehitysmaat: heikko oma valuutta ja pankkijärjestelmä, hyvät älypuhelimet

- käteisestä rahasta luopuminen

- jatkuva rahan "painaminen" ja mahdollinen inflaatio sekä valuuttarajoitukset

- globaalin kaupankäynnin lisääntyminen

- Bitcoin-futuurit ym johdannaiset tulossa USAhan

- kryptovaluuttojen maksuliikenteen kehittyminen

- seuraava finanssikriisi

 

Kai Linko, alan harrastaja

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...Mutta Bitcoineja voidaan lisätä vain tietty, rajoitettu määrä".
Mikä sitä rajoittaa ? Osaava voi aina kirjoittaa ohjelman uusiksi tai kokonaan uuden ohjelman takaportteineen.

En vieläkään ymmärrä eroa. Seteleitä ja kolikoitakaan ei saa painaa itse, vaan sitä kutsutaan väärentämiseksi ja se on rangaistavaa.
Virtuaalirahoja saa perustaa ja louhia vaikka kuinka. Jos oman koneen teho ei riitä otetaan muiden koneet avuksi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Virtuaalirahoja voi perustaa rajattomasti, siksi bitcoinin huima nousuu tuntuu kummalliselta.

Ehkä se johtuu valuuttapaosta kaikkein hurjimmin rahaa painavista maista eli Kiinasta ja Japanista + ulkopuolisten tahojen spekulaatiosta arvonousulla?

Bitcoinilla tulee väistämättä myös laskujakso. Nähtäväksi jää säilyykö se hengissä laskun/romahduksen jälkeen.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Useissa lähteissä esitetään, että esim. Venezuelassa halpaa sähkö käytettäisiin louhintaan, jotta saataisiin "kovaa valuuttaa" paikalliseen bolivariin verrattuna. Ja siten hieman paremmin jotain ostettua. Siis siltä osin kuin edes ostettavaa on.

En tiedä miten laajaa tuollainen on, mutta paikallisten kannalta loogista toimintaa oman tilanteen parantamiseksi.

Mielenkiintoista nähdä myös miten tuleva futuurimarkkina tulee vaikuttamaan bitcoinin arvon kehitykseen. (Vrt Kulta/lontoo/futuurit)

Käyttäjän KaiLinko kuva
Kai Linko

Hyvä kysymys. Olen ymmärtänyt, että rajattu lukumäärä sisältyy koodiin. Näin kerrotaan olleen alusta saakka eikä sitä kaiketi ole muutettu. Voiko sen muuttaa, en tiedä. Toisaalta, miksi sitä pitäisi muuttaa? Riittää kun käyttäjiä tulee lisää ja osuudet jakaantuvat aina pienempiin osiin. Mikä sitten on inflaatiota tässä tapauksessa, en tiedä.
Tämä rajallinen Bitcoinien määrä toistuu kaikissa lähteissä enkä ole lukenut aikaisemmin, että sitä olisi jotenkin epäilty.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Tämä rajallinen Bitcoinien määrä toistuu kaikissa lähteissä enkä ole lukenut aikaisemmin, että sitä olisi jotenkin epäilty".

Aika ajoin joku, yleensä pelintekijä rehvastelee suojausten olevan murtamattomia.
Joskus on median mukaan tainnut mennä tuntikin murtamattomien murrossa.

Bitcoin-ohjelman tekijän tai tekijöiden ei tarvitse edes murtaa mitään.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Bitcoinin suojauksen "murtamattomuus" perustuu siihen, että jokainen bitcoinin synty ja siirto on tallessa lukemattoman monella tietokoneella ympäri maailmaa. Lainausmerkit siksi, että teoriassa sekin on toki murrettavissa, mutta vaatisi todella monen tietokoneen yhtäaikaista hakkerointia. Väittäisin sitä käytännössä mahdottomaksi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Louhimista olen ihmetelyt. Siinä ikäänkuin kaivetaan kultaa maasta, suurilla tietokontehoilla lasketaan kaavoja ja näin saadaan valuuttaa. Sitä voi myös rahalla ostaa. Eikö ole muita tapoja saada virtuaalirahaa?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Bitcoinin tapauksessa ei ole muuta tapaa, ja ideana onkin, että koska kuka vain voi louhia bitcoineja, niin se varmistaa, että käytännössä mikään yksittäinen taho ei voi saada haltuunsa kaikkia maailman bitcoineja.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Alussa oli näin, kuka tahansa tavallinen kotikoneen käyttäjä saatoi louhia. Mutta sitten jotkut tekivät tietokoneita jotka oli ohjelmoitu juuri louhintakaavojen ratkaisuun. Ne oliva supertietokoneita tehokkaampia juuri louhintaan. 'Eli pienet piirit saivat valuutan haltuun.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #9

Eivät ne Kotikoneella louhitut bitcoinit mihinkään hävinneet, vaikka myöhemmin tehtiinkin tehokkaampia louhintakoneita. Louhinnan täytyykin vaikeutua ajan myötä, jotta bitcoinin määrä saadaan rajattua. Tämä rajaus (maks. 21 miljoonaa) on juuri bitcoinin tärkein ominaisuus, jonka avulla se voi toimia ravin säilyttäjänä toisin kuin vaikka eurot tai dollarit, joiden arvo laskee koko ajan kun niitä lasketaan liikkeelle lisää.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Bitcoinien rajallisuus perustunee johonkin menetelmään, jota voisi kuvata seuraavalla yksinkertaistuksella:
Otetaan numerot väliltä 1-100; rahoiksi kelpaavat ainoastaan ne numerot, jotka voidaan jakaa tasan 13:lla. Eli 13, 26, 39 jne. 7 mahdollista vaihtoehtoa. Tietenkin Bitcoinin säännöt ovat huomattavasti mutkikkaammat, mutta perusperiaate on todennäköisesti tuontapainen. Tästä syystä Bitcoinien määrän tiedetään olevan rajallinen.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Bitcoinien määrä on rajattu n. 21 miljoonaan seuraavalla tavalla:
1) kaikki bitcoin maksutapahtumat lähetetään bitcoin verkkoon
2) varmistetuista maksutapahtumista muodostetaan lohkoja noin 10 minuutin välein (reilut 2000 tapahtumaa per lohko)
3) lohko pitää "sinetöidä" arvaamalla SHA256 algoritmin ja muuttujan avulla pitkähkö alfanumeerinen koodi
4) ensimmäinen oikein arvaaja saa palkkiokseen uusia bitcoineja
5) palkkio oli aluksi 50 bitcoinia per lohko, mutta se puolittuu aina kun seuraavat 210.000 lohkoa on arvattu (louhittu)
6) tähän mennessä puolittumisia on ollut kaksi ja seuraavan arvioidaan sijoittuvan vuoden 2020 kesäkuulle
7) näin lähestytään asymptoottisesti tilannetta, jossa palkkio häviää eli on alle sadasmiljoonasosa bitcoinia

Tätä kirjoitettaessa lohkoja on sinetöity 494.922 ja koska puolittuminen tapahtuu 210.000 lohkon välein niin seuraavaan puolittumiseen täytyy vielä louhia 3x210.000-494.222=135.078 lohkoa. Viimeiset bitcoinit louhittaneen vuoden 2140 paikkeilla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Bitcoinin arvo on sidoksissa pitkälti muihin kryptovaluuttoihin. Siksipä bitcoin-tyyppien kannattaa tehdä kaikki mahdollinen niiden torppaamiseksi.

Bitcoinin arvo tasaantuu heti,kun niille perustetaan pankkitoiminta.

Muistaisin lukeneeni jo jostakin,että bitcoineista on osake lanseerattu mihin voi sijoittaa eli siis sama kuin paperikulta.

Periaatteessa tässä tehtiin uusi kulta tyhjästä millä ei vain ole kullan realistisia ominaisuuksia vaan arvoa pitää yllä vain kollektiivinen usko rahan kaikkivoipaisuuteen. Ei sillä,että se olisi vain bitcoinin perusta.

Käyttäjän KaiLinko kuva
Kai Linko

Kyllä. Esim Nordnetisssä on kaupan Bitcoin sertifikaatti vapaasti ostettavissa. Nordnet on kuitenkin pieni ja syrjäinen markkina eikä siinä mielessä verrannollinen esim USAn isoihin pankkeihin, jotka kuulema aloittavat Bitcoin futuurien kauppaamisen vuodenvaihteen jälkeen.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Pitää muistaa erottaa mahdollisuudet ja tulevaisuuden näkymät bitcoinin ja lohkoketjuteknologian välillä. Omasta mielestäni jälkimmäisen osalta näkymät ovat huomattavasti valoisammat.

Yleensä uuden teknologian osalta myöhemmät ja kehittyneemmät versiot valtaavat markkinat. Tämä yhdistettynä bitcoinin hitauteen ja kallistuviin kuluihin, sekä hankaluuteen "main streetin tai pihtiputaan mummon" osalta kasvattaa uskomustani jonkin tulevan helppokäyttöisemmän vaihtoehdon nousemasta suurempaan rooliin tältä saralta, jos joku on noustakseen. Bitcoin cash tältä osin näyttäisi jossain mielessä vahvemmalta vaihtoehdolta "alkuperäiseen" verrattuna.

Hinnan suuret heilahtelut, ja jo melko "kalliilta" vaikuttava "hinta" rajoittaa jo nyt, ja tulevaisuudessa vielä enemmän uusia tulijoita. Tämä siis yhdistettynä liian hankalaan malliin osalle väestöstä. Toki spekulanttina tai tietynlaisena turvasatama, voi silti hyvinkin toimia. Mutta tuolla tarkoitin joidenkin tahojen puheita miten ollaan korvaamassa keskuspankit, ja nykyinen rahajärjestelmä.

Tuon osalta ollaan vieläkä kaukana riittävästä helppokäyttöisyydestä ja yleisestä käytettävyydestä. Ongelma on myöskin vaadittu järjetön energian käyttö järjestelmän osalta, kuin myös se, että nyt jo niin suuri osa bitcoineista on jo jonkun hallussa, tai hukattuna. Siis kun suhteutetaan vielä louhittavana olevat bitcoinit sekä väestö joka ei ole vielä mukana tässä tai muussa virtuaalivaluutassa.

Eli miettikää oikeasti miten bitcoinista voi tulla "yleinen raha" jos suurin osa on jo jonkun tahon hallussa(hukattuna), hinta +10 000 USD ja +90% väestöä ei ole ensimmäistäkään bitcoinin osaa? Tämä ei tarkoita etteikö sen suosio voisi kasvaa ja hinta nousta edelleen, mutta tarkoitan tällä keskuspankkien ja nykyisen järjestelmän korvaamista. Lisäksi katsokaa myös miten hidas nykyinen alkuperäinen bitcoin on mikäli käyttö olisi paljon nykyistä laajempaa.

Toki bitcoinia kehitetään koko ajan, mutta yksimielisyyden löytämisessä olisi jo nyt parannettavaa. Lisäksi eräät tahot ovat bitcoinilla, tai muilla virtuaalivaluutoilla tehneet tai tekemässä "hyvän tilin". Onnittelut siitä heille, mutta tämäkin kannattaa pitää mielessä monia "myyntipuheita" kuunnellessa. Luonnollisesti itsekin varmasti ylistäisin bitcoinia, jos olisin ison "kasan" ostanut aikoinaan 3$ hintaan.

Itsellä ei ole ensimmäistäkään bitcoinia tätä kirjoitettaessa, joten en ole sitä kenellekään myymässä/haukkumassa. Mutta monelta taholta sitä on kyllä yritetty kaupitella, ja viime aikoina yhä kiihtyvään tahtiin.

JK. Heittäisin vielä ilmoille pohdinnan vaaditun laskentatehon, rajallisen määrän bitcoineja, sekä pienenevien "palkkioiden" osalta tulevaisuudessa, ja millaisia mahdollisia kehityskulkuja noista voisi seurata. Siis mikäli puhutaan nykyisen järjestelmämme korvaamisesta.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Bitcoin Cash ei ole ”kehittyneempi versio” bitcoinista. Päinvastoin, siitä puuttuu tärkeä ominaisuus (Segregated Witness) jonka päälle tällä hetkellä sadat koodarit kehittävät uusia piirteitä ja sovelluksia. Näiden sovellusten avulla bitcoinista tehdään mm. sopiva ja helppokäyttöinen jopa sille kuuluisalle pihtiputaan mummolle.
Kuvailisin bitcoinia lähinnä ”rahan internetiksi” (Internet of Money) joka ottaa vasta ensiaskeleitaan, aivan kuten internet aikoinaan 80- ja 90-lukujen taitteessa.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Toki kaikkia kehitetään koko ajan, ja tilanne elää siltä osin. Aivan yhtä hyvin jokin uusi versio, tai tulokas, voi muilla "mopata lattiaa" jatkossa, kuten historiallisesti olemme monesti nähneet.

Tuossa ennustuksessani mahdollisesta tulevaisuudesta en tarkoittanut tuota "kehittyneempi versio" ajatusmailmaa juuri ollenkaan. Sen sijaan painotin siinä niitä mainitsemiani uhkakuvia hitaudesta ja kovista hinnoista. Noiden myötä/johdosta tilanne saattaa muuttua/kääntyä, jos niin on tehdäkseen. Toki pitää vielä todeta, että en omaa juurikaan tietoa mitä kaikkea eri toimijoilta/kehittäjiltä on tulossa, joten tuo ennustus pohjautuu niiltä osin mahdollisesti vajaisiin tietoihin.

Toimituksen poiminnat